Notícies NEO

Tres cooperatives energètiques d’Osona reben una subvenció estatal de més de 600.000 euros

Tres dels 10 projectes catalans subvencionats són osonencs. Les iniciatives energètiques de les cooperatives osonenques estan en el rànquing de les propostes més ben valorades de tot l’estat espanyol.

Les cooperatives energètiques ciutadanes de Balenyà, Olost i Taradell han aconseguit uns ajuts de 600.000 euros de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) del Ministeri per la Transició Ecològica. En la resolució provisional de les subvencions que s’ha fet pública aquest mes de maig, els tres municipis osonencs estan en el rànquing dels 10 projectes més ben valorats: Balenyà Sostenible ha quedat en la primera posició de l’estat espanyol amb una ajuda de 264.000 euros, Olost en la segona posició amb 171.480 euros i Taradell ocupa el desè lloc amb 188.500 euros.

Aquesta aportació econòmica suposarà un gran impuls per aquestes tres comunitats, que van presentar projectes d’autoconsum compartit, mobilitat elèctrica i sistemes de gestió en la demanda. En la línia de grans projectes també s’hi van presentar Sant Pere de Torelló i COSPES, que resten a l’espera de la resolució.

Així doncs, es formalitza la primera convocatòria del programa d’incentius CE IMPLMENTA que es basa en la creació i recopilació de projectes pilot singulars de comunitats energètiques, dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En aquesta convocatòria s’hi han presentat 41 projectes a tot l’estat espanyol, dels quals 10 són catalans. D’aquests, tres són osonencs. Tots els projectes d’Osona que s’havien presentat han estat acceptats. Aquesta fita representa una gran notícia per la comarca i per projecte Nova Energia d’Osona. En aquests moments, ja hi ha més de 16 municipis que tenen comunitats energètiques creades o en fase de creació. Aquest reconeixement avala el model cooperatiu energètic que s’està impulsant al territori.