Notícies NEO

Osona acollirà la plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge de l’IREC

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1537371577868{padding-right: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text]L’equipament, al qual l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha destinat ja 3 milions d’euros, serà una plataforma d’assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat

El Consell Comarcal d’Osona ha signat aquest matí el conveni de col·laboració amb el departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Ajuntament de Gurb, l’Ajuntament de Vic, i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per tal d’instal·lar a Gurb la Platafoma PRIMA, que desenvolupa l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.

El conveni preveu la cessió d’una parcel·la de 12.500 metres quadrats per part de l’Ajuntament de Gurb per a la ubicació de l’equipament, i estableix els termes per portar-ne a terme l’execució. A més, també incorpora acords de col·laboració en els àmbits cientificotecnològic –participació conjunta en projectes de R+D+i, consultoria i assessoria o la transferència de coneixement, entre d’altres-, en formació en els camps acadèmic i professional –com ara la cerca d’oportunitats de col·laboració docent en graus, màsters i doctorats entre la UVIC-UCC i el personal d’IREC-, i en la divulgació a la societat. La Generalitat, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ja ha destinat 3 milions d’euros per al finançament del projecte.

La Plataforma PRIMA serà una plataforma d’assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. Està integrada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia. S’estima que el projecte atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d’activitat.

L’equipament tindrà una orientació dual, ja que per un costat facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, per l’altre, prestarà serveis orientats al mercat. L’objectiu és esdevenir la infraestructura de referència en integració de renovables i emmagatzematge d’energia, i estimular la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques en l’àmbit de la transició energètica. Ja hi ha una vintena d’institucions i empreses associades a l’IREC que han manifestat el seu interès en la Plataforma PRIMA per desenvolupar nous productes i serveis.

La implantació de la Plataforma PRIMA a Osona reforça l’aposta de la comarca per abordar la transició energètica, i permetrà establir sinergies amb moltes de les iniciatives que ja s’hi estan desenvolupant, així com aprofitar el seu potencial en àmbits com la bioenergia a partir de la valorització energètica dels residus de la ramaderia. La presència de l’IREC a Osona es completarà amb la instal·lació a la mateixa àrea dels Camps Experimentals, que seran espais oberts que donaran servei a les línies de recerca ja operatives de l’ens.

El desenvolupament de la Plataforma PRIMA forma part de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que impulsa el Govern. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 identifica la recerca i innovació i el desenvolupament empresarial com dues de les estratègies que cal aplicar de manera intensiva per tal d’assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables. A més, també contribueix al desenvolupament econòmic i social de la comarca, en línia amb els objectius que definirà l’Agenda Rural que està definint el Departament.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]