Notícies NEO

16 municipis d’Osona ja tenen comunitats energètiques constituïdes o en fase de creació

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1537371577868{padding-right: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text]

  • Una quarantena de persones van participar en la primera Trobada de Comunitats Energètiques d’Osona organitzada pel Consell Comarcal
  • La sessió, que es va celebrar en format telemàtic a causa de la pandèmia, va servir per compartir experiències, objectius i projectes.

El Consell Comarcal d’Osona va organitzar aquest dimecres 12 de gener la primera trobada de Comunitats Energètiques d’Osona en la que hi van participar una quarantena de persones i un total de 16 comunitats energètiques creades o en fase de creació. Aquesta primera sessió va ser un punt de reunió per començar a intercanviar experiències, compartir coneixements i alinear estratègies i objectius.

A gener de 2022, a Osona ja estan creades les comunitats energètiques -en forma de cooperativa de consum- a Sant Pere de Torelló, Balenyà, Olost, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Julià de Vilatorta i Taradell. L’objectiu principal d’aquestes cooperatives és l’impuls de la transició energètica als seus municipis de forma democràtica i participada pels veïns i veïnes. En la trobada d’aquest dimecres, a part de la cooperatives ja creades també hi van participar representants de les futures comunitats de Gurb, Tona, Folgueroles, Tavèrnoles, Malla, Alpens, Vilanova de Sau, Calldetenes, Sant Vicenç de Torelló i Prats de Lluçanès. Cadascuna d’elles  va explicar la seva situació, els projectes que estan impulsant i els seus objectius principals, i entre totes van poder compartir documents i experiències de treball.

La trobada va donar peu a la presentació del projecte NEO (Nova Energia Osona) que és el nom escollit pel projecte OsonaECOTransició40% que el Consell Comarcal d’Osona va aprovar l’any 2021. La presentació, que va anar a càrrec del regidor de de Sant Pere de Torelló, Ermen Llobet, va servir per contextualitzar i posar en valor un dels grans reptes cabdals de la transició energètica a Osona: l’impuls de 50 comunitats energètiques a la comarca.

Seguidament, Gil Salvans de l’Agència Local de l’Energia va explicar alguns dels projectes d’autoconsum compartit que estan impulsant les cooperatives de Balenyà, Riuprimer o Olost, i també va avançar com està previst el finançament d’aquests projectes i com són els contractes entre socis i cooperativa.

En el marc de la jornada, Blanca Pellicer va presentar l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central com espai de referència al territori per fomentar l’aprenentatge, la cooperació i la transformació social i per contribuir a l’enfortiment i creixement de l’activitat econòmica, i va proposar sumar esforços entre l’Ateniu i els projectes d’Osona.

Finalment, el president de la cooperativa Balenyà Sostenible SCCL, Ramon Roig, va posar sobre la taula la necessitat de crear una cooperativa de segon grau a la comarca. Un ens que hauria d’estar format per la resta de cooperatives d’Osona per crear estructures professionalitzades i maximitzar l’eficiència del projecte i els seus costos. En la presentació va detallar quins són els requisits mínims per la seva creació.

I en la sessió de cloenda, a càrrec de la vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona, Margarida Feliu (Vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona) totes les comunitats energètiques i el Consell Comarcal es van emplaçar a fer una nova trobada i jornada de treball en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) que tindrà lloc a Vic els pròxims 17, 18 i 19 de febrer de 2022.

Visualitza el vídeo de la trobada en aquest enllaç [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]