Notícies NEO

Neix Osona Energia SCCL, un pas més en la transició energètica de la comarca

Es crea Osona Energia SCCL com a eina clau per la transició energètica a la comarca.

Les comunitats energètiques de Taradell, Balenyà, Sant Pere de Torelló i Olost han fundat la cooperativa de segon grau Osona Energia SCCL (OECoop) amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Consell Comarcal d’Osona.

Aquesta nova cooperativa, fundada en data d’ahir, 22 de juny, neix amb la finalitat de ser una peça clau en tot el moviment de comunitats energètiques locals que tenim a la comarca d’Osona i facilitar una transició energètica democràtica i participada des del territori i des dels veïns i veïnes dels municipis.

L’objectiu d’aquesta cooperativa serà impulsar la intercooperació de les sòcies de la cooperativa, amb l’extensió o l’abast que estableixin els estatuts respectius, per ajudar-les a generar eines i serveis que permetin millorar el procés de transició energètica afavorint l’empoderament de la ciutadania per a participar en la transformació social, econòmica i ecològica.  Les principals funcions d’Osona Energia SCCL són prestar serveis d’assessorament tècnic, econòmic i financer a totes les comunitats energètiques de la comarca.

Actualment, a Osona, s’està treballant en la creació de 27 comunitats energètiques de les quals 12 ja estan en funcionament. És un moviment ciutadà que ja ha mobilitzat més de 3.000 persones que han participat en els debats, grups promotors i xerrades. La cooperativa neix amb la voluntat que totes en formin part, la seva creació es va impulsar en una reunió realitzada el passat mes de maig on les 18 comunitats energètiques participants van estar d’acord en l’impuls.

Tasques com la gestió del dia a dia de les cooperatives, l’adquisició d’eines informàtiques i de gestió, la recerca de finançament i les seves condicions o aspectes tècniques com l’elaboració de projecte o la direcció d’obra en l’execució, són serveis que les comunitats energètiques necessitaran i que la figura d’Osona Energia SCCL ha de permetre fer-ho de forma cooperada i compartida per a tota la comarca.

Una de les primeres eines que OECoop posa a disposició de les comunitats energètiques de la comarca és un software per identificar el perímetre dels 500 m dels autoconsums compartits gràcies a una col·laboració amb la cooperativa Geomatico especialitzada en la creació de software GIS de codi obert.

Calculadora de distàncies per a l’autoconsum elèctric compartit