Notícies NEO

Osona Energia guanya la 6a edició del Germinador Social

Osona Energia ha guanyat el primer premi del Germinador Social 2022, en la categoria de “Comunitats Energètiques”, entesos com aquells projectes que tenen com a objectiu impulsar la creació de “comunitats de persones que, a través d’una participació oberta i col·lectiva, puguin emprendre les accions necessàries per aconseguir gestionar els recursos energètics en l’àmbit local d’una manera justa, eficient i sostenible”.

Osona Energia, que s’identifica amb les sigles d’OECoop, és la cooperativa de 2n grau que s’ha creat per donar servei a les nombroses Comunitats Energètiques que estan naixent arreu d’Osona i que s’han de convertir en un actor clau de la transició energètica.

Els organitzadors del Germinador Social són Som Energia i el Coop57, i ho fan amb l’objectiu d’estimular la creació de models socials innovadors i que vulguin promoure nous agents locals per a un nou model energètic.

En la convocatòria d’enguany hi havia 3 categories. La de Comunitats Energètiques, amb 9 projectes finalistes; la de Pobresa Energètica, amb 5 projectes finalistes, i la de Transició Energètica, amb 12 projectes finalistes.

En aquesta edició s’ha mantingut el model de votació popular per a decidir els projectes guanyadors, a la qual han participat un total de 5.439 persones. El projecte d’Osona Energia ha rebut més de 1.200 vots, fet que demostra l’important arrelament territorial del projecte.

Sobre Osona Energia

OECoop va ser constituïda inicialment per 4 cooperatives de primer grau sòcies. Són les cooperatives que en el moment havien completat totalment el procés de constitució: Taradell Sostenible SCCL (30 sòcies), Balenyà Sostenible SCCL (165 sòcies), Olost i Santa Creu Sostenible SCCL (97 sòcies) i Cooperativa Sant Perenca SCCL (150 sòcies). En una segona fase està previst que qualsevol comunitat energètica s’hi podrà afegir. De fet, en aquests moments ja hi ha constituïdes fins a 14 comunitats energètiques locals, a les quals s’hi poden acabar afegint 13 més que estan en diferents fases pel que fa al procés de constitució. En total ja hi ha 700 persones que són sòcies d’alguna de les comunitats energètiques a la comarca d’Osona.

La comarca d’Osona

La comarca d’Osona està esdevenint un referent a nivell de Catalunya en el procés de creació de comunitats energètiques locals, afavorides per la gran tasca que s’ha anat duent a terme des de l’Agència Local d’Energia del Consell Comarcal d’Osona.

La base del model osonenc conjumina l’arrelament territorial que s’exigeix a les comunitats energètiques, amb l’optimització de recursos que s’haurà de fer realitat mitjançant aquesta cooperativa de segon grau, que aglutinarà tots els serveis bàsics de gestió que són necessaris per dur a terme aquests respectius projectes. Alhora, l’èxit del model s’està recolzant també en el suport que des de molts ajuntaments de la comarca s’està donant a aquestes comunitats energètiques, amb la cessió de teulades públiques per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, fet que facilita l’empoderament de la societat com  nou agent energètic.

Així, aquestes comunitats, s’estan creant sota la forma de cooperatives de consum sense ànim de lucre, que busquen promoure una transició energètica transformadora i en mans de la ciutadania.