Notícies NEO

El 2023 una desena de depuradores d’Osona ja funcionaran amb un 20% d’autoconsum d’energia solar

El Consell Comarcal i Depuradores d’Osona treballen perquè l’any 2023 a la comarca ja hi hagi una desena d’Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) que funcionin amb energia neta. En mig any, Depuradores d’Osona ha notat un increment del 256% del preu de l’energia.

El Consell Comarcal d’Osona (CCO) va aprovar aquest dimecres en sessió plenària el projecte d’una instal·lació fotovoltaica a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Manlleu. Al terreny del recinte i a la teulada de l’edifici s’instal·laran 506 plaques solars de 445 Wp amb una potència nominal de 225 kW. Està previst que aquestes plaques produeixin gairebé 300.000 kWh anuals, cobrint així un 23,8% de la demanda energètica de l’EDAR. És a dir, pràcticament una quarta part de l’energia que consumeix la depuradora serà d’autoconsum de l’electricitat generada amb la instal·lació fotovoltaica.

Deu depuradores ja funcionaran en autoconsum el 2023

El Consell Comarcal d’Osona i Depuradores d’Osona, l’empresa mixta que gestiona les instal·lacions de depuració d’aigües residuals urbanes de la comarca, van començar a col·locar plaques fotovoltaiques a les depuradores a finals de l’any 2021. La primera actuació va ser a l’EDAR de Centelles i, tot seguit, a l’EDAR de Taradell.

Durant el 2022, s’han aprovat els projectes d’instal·lació de plaques solars a les EDAR de Vic, Tona i Manlleu. També estan en fase d’aprovació i de redacció els projectes de les depuradores de la Vall del Ges, Prats de Lluçanès i Folgueroles. En tots aquests casos, s’aconseguirà com a mínim un 20 d’autoconsum. S’està treballant també per aconseguir un 100% d’autosuficiència a les plantes petites, com la de Vilalleons i Sant Martí d’Albars. Aquest projectes suposaran una reducció de la despesa energètica donat que en mig any Depuradores d’Osona ha notat un increment del cost de l’energia del 256%.

Aquesta és una acció més per al foment de les polítiques de transició energètica i de les energies renovables per generar autoconsum en els edificis públics i privats, que és un dels punts estratègics clau d’aquest mandat polític de l’ens. Així mateix, és una mesura que s’adopta des del Cicle de l’aigua per reduir les despeses d’energia elèctrica de les instal·lacions de sanejament.

Es revisen a l’alça les tarifes d’aigua cap als ajuntaments

La setena sessió plenària de l’any del Consell Comarcal d’Osona també ha aprovat aquesta setmana la revisió a l’alça les tarifes d’Aigües d’Osona cap als ajuntaments. La mesura s’ha consensuat amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb els municipis als quals es dona servei d’abastament d’aigua en alta per tal de compensar l’enorme increment de la despesa elèctrica (degut a la pujada general del preu de l’electricitat i a la pròpia inestabilitat d’aquest).