Notícies NEO

El Consell Comarcal d’Osona presenta el projecte Nova Energia d’Osona als consells comarcals de Catalunya

[vc_row][vc_column css=».vc_custom_1537371577868{padding-right: 0px !important;padding-left: 0px !important;}»][vc_column_text]La comarca aposta per un model energètic participatiu i respectuós, impulsat des del territori i per al territori, amb 609 actuacions valorades en 819 milions d’euros

El Consell Comarcal d’Osona ha presentat aquest matí Nova Energia d’Osona, és la nova  marca i la nova denominació del projecte que es coneixia com a #OsonaECOTransició40%. L’explicació del model osonenc de transició energètica ha tingut lloc a la sala de plens amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; la directora general d’Energia, Assumpta Farran i la directora de l’ICAEN, Marta Morera. També hi han assistit representats dels ajuntaments de la comarca i de la resta de consells comarcals de Catalunya -que han pogut seguir la sessió de forma presencial o telemàtica-. Els consells comarcals de la Conca de Barberà i de l’Alt Empordà van parlar de les agències de l’energia que han impulsat els seus territoris.

El regidor de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, Ermen Llobet, ha fet un repàs a algunes de les principals accions i objectius del NEO, un projecte que treballa per fomentar l’estalvi energètic i reduir les emissions de CO2 a la comarca en menys d’una dècada.

Promogut pel Consell Comarcal d’Osona (a través de l’Agència Local de l’Energia) i amb el suport dels 50 ajuntaments de la comarca, Nova Energia d’Osona ha planificat un conjunt ampli de 609 actuacions en tots els segments de consum energètic (tèrmic, elèctric, mobilitat) i en tots els sectors d’activitat pública i privada (domèstic, industrial, serveis, agrari i administració pública). L’estratègia passa per la implicació de les administracions locals i la participació de la ciutadania i el sector privat.

En el seu parlament, el president del CCO, Joan Carles Rodríguez, ha posat en valor l’acompanyament de l’Agència Local de l’Energia d’Osona al projecte NEO: “Ara fa 30 anys, va ser la primera agència d’energia d’àmbit comarcal a Catalunya, la primera que va estar ubicada a un consell comarcal i que assessora a la pràctica totalitat dels municipis amb serveis a la carta de comptabilitat energètica”.

La presentació de Nova Energia d’Osona s’ha fet coincidir en el context de la celebració a Vic de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible.

Osona, capdavantera en l’impuls de comunitats energètiques

Un dels punts forts de la transició energètica a Osona és la creació de comunitats energètiques ciutadanes -en forma de cooperatives de consum- per articular projectes i impulsar la participació i l’empoderament de la ciutadania. Des de l’inici del projecte s’ha apostat per aquesta fórmula –que combina voluntariat i gestió professional-.

A l’inici del 2022 ja són prop d’una vintena les cooperatives energètiques constituïdes o en fase de creació. L’objectiu principal d’aquestes cooperatives és l’impuls de la transició energètica als seus municipis de forma democràtica i participada pels veïns i veïnes. Es treballa per constituir 50 cooperatives, una per a cada municipi de la comarca.

Aquest dissabte 19 de febrer, en horari de 9 a 14 h, a l’edifici el Sucre, es farà una sessió de treball i tallers que, amb el nom «Les cooperatives energètiques a Osona», s’adreça especialment a socis i sòcies de les cooperatives creades o en procés de creació i a representants de l’administració local relacionades amb la transició energètica. Per tal d’assistir a la sessió cal inscripció al formulari.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]